Zet die kinderen maar lekker aan het werk!

5-Havo leerlingen die een maquette maken zodat de coaches van het Energiehuis beter hun werk kunnen doen. En kinderen van de basisschool die aan de draaibank aan het werk zijn?

Oei! Misschien gaan er nu bij een aantal mensen alarmbellen af. Want dit klinkt wel een beetje als kinderarbeid. Of zou het ook kunnen dat door kinderen en jongeren praktijkervaring in het werkveld op te laten doen, dit juist voordelen oplevert?

Karin Martens van sprak daarover met Femke van Stekelenburg van SMA B.V. en Gerard Bosmans van Dr. Knippenbergcollege. Zij deelden hun inspirerende verhalen over de voordelen van samenwerken tussen ondernemers en onderwijsinstellingen.

Karin vindt het cruciaal dat er meer aandacht wordt besteed aan het verbinden van onderwijs met de echte wereld. Door jongeren de kans te geven hun kennis en vaardigheden in praktijksituaties toe te passen, begrijpen ze de relevantie en het belang van hun leerervaringen op school. En op deze manier draagt dat bij aan de realiteit van de professionele wereld.

Tijdens de podcast werden enkele voordelen gedeeld:

  • Ori├źnteren van jongeren: door de samenwerking kunnen jongeren praktijkervaring opdoen
  • Kennismaken met je bedrijf: jongeren kunnen met deze samenwerking kennismaken met het bedrijf en kan een medewerker voor de toekomst zijn.
  • Wisselwerking van idee├źn: de samenwerking leidt tot innovatieve oplossingen en nieuwe manieren van denken.

Zo vertelde Gerard dat leerlingen van 5 havo een maquette hebben gemaakt voor de coaches van het energiehuis. Deze coaches adviseren inwoners bij het verduurzamen van de woning. En deze maquette helpt hen daarbij.

Femke vertelde over een project van SMA voor basisschoolleerlingen. Kinderen maakten kennis met de verschillende afdelingen sales, de engineers bij de tekenkamer, de in- en verkoop en het transport. Ze stonden tijdens dit project letterlijk aan de draaibank om de spullen aan elkaar te maken.

Wil je het hele verhalen horen? Luister hier naar de podcast (vanaf 22.22 min).

Wil jij ook profiteren van de voordelen van samenwerking tussen ondernemers en onderwijsinstellingen? BOOST stimuleert en faciliteert deze samenwerking. Neem hiervoor contact op met Karin via k.martens@mijnboost.nl of 06-28381881.

Of download dan onze whitepaper: ‘In 7 stappen een aantrekkelijke werkgever voor jongeren‘.
Deze whitepaper behandelt belangrijke onderwerpen zoals de geheime formule voor succesvol communiceren met jongeren, het benutten van online kanalen waar jongeren actief zijn, samenwerking met het onderwijs, en concrete acties om jong talent warm te maken voor jouw bedrijf.