Van je passie je werk maken

Vandaag spreek ik Daan Verhappen, 21 jaar uit Gemert. Zijn baas Koen Schrama van TRIA Fietsen droeg hem aan voor ons blog van Inspirerende verhalen. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar het verhaal van Daan.

Daan ging na de reguliere basisschool naar het vmbo-t op het speciaal onderwijs, de Korenaer in Stevensbeek. Dat voelde voor Daan als een overwinning want hij had tot dan toe niks anders gehoord dan dat hij niet verder kon komen dan het praktijkonderwijs. Op een reguliere middelbare school heb je vaak les in verschillende leslokalen die verspreid liggen door het schoolgebouw. Dat was geen optie voor Daan omdat dit te druk voor hem is en zodoende ging hij naar het speciaal onderwijs waar de klassen kleiner zijn en de leerlingen vaak in één klaslokaal verblijven gedurende de dag.

Op de middelbare school kiezen jongeren welke richting ze op willen gaan. Voor Daan was die keuze niet moeilijk. Hij had twee hobby’s: techniek en koken. Daar hij de weekends en de avonden vrij wilde zijn, viel de horeca af. Techniek is natuurlijk breed maar Daan wist precies wat hij wilde worden: fietsenmaker. Daan sleutelt al vanaf zijn 12e aan fietsen omdat hij toen het onderhoud van zijn wedstrijdfietsen zelf ging doen

Op school zocht Daan een snuffelstage in de fietsenbranche om meer te weten te komen over het onderhoud van fietsen daar hij zijn eigen fiets in onderhoud had. Via zijn oom kwam Daan terecht bij TRIA Fietsen en de snuffelstage van 10 weken, werden 20 weken, werden zeven jaar. Tot op de dag van vandaag werkt Daan bij TRIA Fietsen. Hij begon er met simpele taken zoals een basis band plakken. Langzamerhand kreeg hij moeilijkere taken. De mannen van TRIA Fietsen namen hem op sleeptouw en lieten hem daarbij ook op zijn bek gaan. Ging iets kapot dan moest hij het zelf oplossen.

In het begin had Daan veel moeite met communiceren zeker naar klanten en vreemden toe. Hij blokkeerde en vermeed contact en bleef liever in de werkplaats achter. Maar zijn baas Koen stimuleerde hem om klanten te helpen. Een paar jaar geleden werd er een nieuwe vestiging in Brandevoort geopend en moest Daan (toen 17 jaar) drie tot vier weken lang een paar dagen per week alleen in de winkel staan. Toen heeft hij heel veel grenzen moeten verleggen en tot op de dag van vandaag heeft Daan hier profijt van. Daan heeft geen herinnering aan zijn eerste klant want die herinnering is als een zwart gat. Het voelde voor hem destijds onwennig maar toch zag hij in dat het makkelijker ging dan hij van te voren had gedacht.

Na de middelbare school volgde Daan de opleiding Fietstechnicus (mbo 2) aan het Koning Willem 1 college in Den Bosch. Momenteel volgt hij daar de opleiding Eerste fietstechnicus (mbo 3). Op het mbo 2 heeft hij vertraging opgelopen vanwege een ernstig fietsongeluk (wedstrijd met de mountainbike) en een lange herstelperiode. Hij heeft de opleiding daardoor in drie jaar afgerond. Niveau 3 zal hij in 1,5 tot 2 jaar afronden. Een niveau 4 opleiding zal Daan niet gaan volgen want dat is teveel theorie en geen praktijk. Je kunt dan bedrijfsleider worden of een eigen zaak beginnen maar dat wil Daan toch niet gaan doen.

Daan volgt moeiteloos het mbo. Hij geeft aan dat hij niet veel steun in het onderwijs heeft gehad. Al zijn hele school carrière krijgt hij opmerkingen van docenten dat hij niet goed oplet en zich niet respectvol gedraagt in de klas. Daan geeft aan dat hij vanwege zijn pdd-nos op een andere wijze informatie opslaat. Daan concentreert zich door oortjes in te doen en door rond te kijken. Helaas wordt dit door sommige docenten ervaren als ongeïnteresseerdheid.

Daan wil zelf alles weten over autisme omdat veel mensen niet weten wat het is en wat het betekent in het dagelijks leven. Hij wil het zelf begrijpen en ernaar handelen. Hij heeft geleerd om zijn rust op tijd te pakken, om hulp te vragen en soms om een stapje terug te doen om iets te bereiken. Zijn  drijfveer is om het een volgende keer beter te doen. Zijn ouders ondersteunen hem, stimuleren hem en adviseren hem maar bovenal zijn ze trots op hem. Hij kan ontladen en opladen door te fietsen, zijn grote passie en drijfveer. Zijn eigenschap om het steeds beter te doen komt ook nu weer goed van pas.

Binnenkort krijgt Daan opnieuw een onderzoek om te kijken of hij nog altijd scoort op pdd-nos. 5% van de jongens kunnen er overheen groeien en hij vermoedt dat dit bij hem het geval zal zijn. Zonder diagnose is het leven iets makkelijker denk alleen al aan het verkrijgen van een hypotheek.

Daans tip: zoek afleiding, een uitlaadklep, zorg dat je vrienden hebt en durf je grenzen te verbreden.

Wil je ook aan de slag met je loopbaan en heb je daarbij hulp nodig, meld je gerust aan bij BOOST: https://bit.ly/3Nh8qPm