”Uiteindelijk heb je je eigen leven in de hand”

Eerste schooladvies

Deze uitspraak komt van Eric van Eijk (55 jaar uit Asten) en voor hem is dit een vanzelfsprekendheid. Hij kreeg ooit advies mavo terwijl zijn cito-score bovengemiddeld was. Op de mavo heeft hij vier jaar geslapen, zegt hij zelf. Eric koos daarna voor de grafische opleiding omdat hij dacht dat dit in de buurt zou komen van de Kunstacademie waar hij graag naartoe had willen gaan vanwege zijn talent voor tekenen en schilderen. Maar die opleiding viel tegen en Eric stopte met school en ging op zijn 16e werken. Vanaf zijn 17e woont Eric zelfstandig en wilde hij geld gaan verdienen.

Hard werken

Op zijn 20e kreeg Eric zijn eerste vaste baan als operator bij een technisch bedrijf. Hij moest voor zijn werk cursussen volgen maar miste de basiskennis van techniek en zodoende dat hij zijn werkgever heeft gevraagd of hij de mts in de avonduren mocht gaan volgen. Vijf jaar lang heeft hij de mts (drie avonden en op zaterdagochtend naar school) gevolgd naast zijn 40-urige baan. Eric maakte in de tussentijd carrière tot ploegleider.

Kansen zien

Na de mts wilde hij iets gaan doen dat goed aansloot bij zijn opleiding en hij werd leerling gereedschapsmaker en is uitgegroeid tot gereedschapsmaker. Eric heeft vaak werk gevonden via uitzendbureaus en heeft vele werkgevers gehad. Soms kwam hij toevallig uit bij iets nieuws maar veelal bepaalde hij zijn eigen route. Eric ziet of creëert iedere keer weer kansen. Zo heeft hij meegebouwd aan hybride auto’s bij TU Eindhoven waar hij moest samenwerken met studenten, professoren en bedrijven.

Gewoon doen

Hij werd kwaliteitscontroleur bij VDL en moest een kwaliteitssysteem opzetten. Eric is autodidact en weet snel wat hij moet doen. Na het klaren van deze klus wilde Eric inkoper worden en werd dat bij de buren, bij AAE. Hij mocht de NEVI inkoopopleiding gaan volgen en is van operationeel inkoper strategisch inkoper geworden.

Droom najagen

Na zo’n 30 werkgevers gehad te hebben, wilde Eric een andere droom najagen: het starten van een café. Dit avontuur heeft anders uitgepakt dan hij vooraf voorzien had en heeft slechts één jaar mogen duren. Er moest daarna geld op de plank komen waardoor Eric weer naar het bedrijfsleven is gegaan. Hij is toen begonnen als inkoper maar al snel kwam er weer iets nieuws op zijn pad, namelijk kwaliteitsengineering

Eric moest nu naar bedrijven toe in Nederland en in het Oostblok om de werking van machines uit te leggen. Nadat hij dit een tijdje gedaan had, heeft hij nog één keer een tussenstop gemaakt in het bedrijfsleven maar toen was hij het zat: Eric wilde iets anders gaan doen, iets compleet anders gaan doen na 36 jaar.

Carrière switch

Eric werd werkeloos en kwam terecht bij het UWV. Hier werden testen afgenomen om te achterhalen wat goed bij hem zou passen. Uit deze testen kwam naar voren dat Eric geschikt zou zijn om in de zorg te werken. Hij is gaan onderzoeken in welke sector van de zorg hij wilde werken en hij kwam uit bij de gehandicaptenzorg en volgt nu de opleiding Carrièreswitch (een interne verkorte BBL-opleiding van Severinus samen met MBO-opleider Koning Willem 1).

Eric vindt het werken als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg heel erg fijn en heeft oprechte interesse in de doelgroep. Hij vindt de opdrachten van de opleiding niet erg geschikt voor een 55 jarige en loopt hier tegenaan. Eric vraagt zich oprecht af waarom hij nog een diploma moet behalen op zijn leeftijd terwijl uit alles blijkt dat het werk goed past en de doelgroep goed op hem reageert.

Passie en talent

Eric is alweer bezig met toekomstplannen en wil zijn passie en talent voor tekenen en schilderen inzetten op de dagbesteding om zo mensen te activeren om weer te kunnen participeren in de maatschappij. Hij heeft hierover al gesprekken gevoerd met de Innovatiecommissie, mensen vd dagbesteding en een jobcoach. Eric denkt wel dat hij in de gehandicaptenzorg blijft werken maar dat hoeft niet perse op de dagbesteding te zijn.

Welke tips heeft Eric voor andere mensen die met hun loopbaan aan de slag willen gaan?

Steun van anderen; zelfvertrouwen en lef zelfkennis; fouten durven maken; gewoon doen en hard werken!

Wil jij ook aan de slag met je eigen loopbaan en heb je daar wellicht wat hulp bij nodig, meld je gerust aan bij BOOST: https://bit.ly/3KhJtCv