Tips bij online werk vinden via vacaturesites

Nog steeds vinden veel mensen een nieuwe baan via netwerken. Intelligence Group is een internationaal Data & Techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata en heeft in 2019 en 2020 aan 2.000 baanwisselaars gevraagd hoe zij aan hun nieuwe baan zijn gekomen.

Afgaande op dit onderzoek lijkt het erop dat in deze tijd mensen iets vaker werk vinden via vacaturesites dan via het eigen netwerk. Zoeken via vacaturesites kan een goede manier zijn om een baan te vinden. Echter er zijn veel vacaturesites die op hun beurt weer enorm veel vacatures plaatsen. Voordat je het weet ben je veel tijd kwijt en zie je door de bomen het bos niet meer.

Ons advies is om een selectie te maken van enkele vacaturesites en te gaan zoeken via deze sites. Wat goede vacaturesites zijn kunnen we je niet adviseren. Dit is enerzijds afhankelijk van wat je zoekt en anderzijds wat je handig en prettig vindt bij het raadplegen van een site. Daarbij passen vacaturesites hun functionaliteit en lay-out regelmatig aan.

Vanuit BOOST kunnen we je wel een aantal tips geven zodat je een goede selectie kunt maken.

  • Kies voor een site zonder lidmaatschap. Niets is zo vervelend als wanneer jij je droombaan gevonden hebt en je krijgt nog steeds vacatures aangeboden.
  • Sites waarbij je in één oogopslag veel informatie over de vacature ziet hebben onze voorkeur. Dat maakt dat je niet (onnodig) veel door hoeft te klikken. Wat wij heel handig vinden zijn sites waarbij je in de linker-kolom een beknopte vacaturetekst ziet en zodra je met de muis op deze tekst gaat staan, in de rechter-kolom de volledige vacaturetekst kunt lezen. Bijvoorbeeld bij Indeed, Werkzoeken.nl, LinkedIn en Monsterboard is dit mogelijk.
  • Sites die veel vacatures aanbieden, hebben natuurlijk de voorkeur. Echter een groot aanbod van vacatures wil niet alles zeggen. Als de site veel verouderde en vervallen vacatures bevat vermoeilijkt dat het zoeken. Laat je voorkeur niet alleen afhangen van het aantal aangeboden vacatures maar let er ook op hoe actueel de aangeboden vacatures nog zijn.
  • Naast verouderde vacatures worden op sites ook nogal eens vacatures aangeboden die geheel niet aan de zoekopdracht voldoen of die zich ver buiten de opgegeven radius bevinden. Maak je dat vaak mee bij een vacaturesite dan kun je deze site beter niet in je selectie opnemen.
  • Je kunt nog effectiever zoeken als je kunt filteren op een aantal criteria. Des te meer filtermogelijkheden des te effectiever je zoektocht. Indeed, Werk.nl, Azuna en Werkzoeken.nl zijn bijvoorbeeld sites met behoorlijk wat filtermogelijkheden.
  • Er zijn ook sites met vacatures voor bepaalde branches, functies, regio’s, jongeren, ouderen, starters, trainees etc. Of dit voor jou handige sites zijn is afhankelijk van het werk dat je zoekt, je voorkeuren en je persoonlijke situatie. Het kan de moeite waard zijn om ook deze sites te raadplegen.

Zoals we al aangeven, welke site voor jou best passend is, is van verschillende factoren afhankelijk. Vanuit BOOST hebben wij een aantal vacaturessites beoordeeld op bovenstaande punten. Indeed, LinkedIn, Monsterboard, Nationale Vacaturebank, Werk.nl en Werkzoeken.nl zijn de sites die dan het beste resultaat geven. Neemt niet weg dat een andere site voor jou beter passend is. Ga dus vooral een aantal sites bezoeken en uitproberen.

Heb je jouw voorkeur sites gevonden? Dan hebben we hieronder nog enkele tips.

Je zoekopdracht

Geef de functienaam waarnaar je zoekt zo specifiek mogelijk in, maar ook weer niet te specifiek. Bij een zoekopdracht ‘manager’ zal je zoveel resultaten krijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.  Maar bij de zoekterm ‘operationeel manager OV en transport’ zul je mogelijk te weinig of geen resultaten krijgen.

Let verder op met functienamen die uit twee onderdelen bestaan zoals bijvoorbeeld facilitair medewerker. Bij een aantal sites krijg je alle vacatures waar zowel de term ‘facilitair’ als ‘medewerker’ in staat. Zo kun je dus ook als resultaat medewerker kraamzorg krijgen, waar je niet naar op zoek bent. Zet in dat geval de functienaam tussen aanhalingstekens: “facilitair medewerker”.

Je CV uploaden

Bij de meeste vacaturesites kun je jouw eigen CV uploaden, dat is wel zo handig. Er zijn echter ook sites waarbij je in een format de gegevens uit jouw CV moet verwerken. In dat  geval is het handig om een ‘moeder cv’ te gebruiken. Een moeder CV is een ‘kaal’ CV. Het is een Word bestand waarin de tekst van je CV is opgenomen zonder enige opmaak. Vanuit dit moeder CV kun je gemakkelijk informatie knippen en plakken.

Kijk eens verder op de site

Veel sites bieden niet alleen vacatures aan, maar informeren je ook over andere onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe je jouw CV kunt opstellen, voorbereiding voor een sollicitatiegesprek, netwerken. Dit kan zinvolle informatie zin in je zoektocht. Kijk in ieder geval ook even wat de site nog verder aan informatie te bieden heeft.