Sjors heeft zijn passie teruggevonden!

Wat een leuk avondje darten moest worden, eindigde in het ziekenhuis. Sjors Lagewaard stortte begin dit jaar volledig in. De diagnose: een zware burn-out. Na een hersteltijd kwam hij erachter dat hij jarenlang werk had gedaan dat eigenlijk niet bij hem past. Dus besloot hij dat dat anders moest. Loopbaancoach van het RMT Helmond – de Peel, Ton van den Boomen, hielp hem op weg.  Inmiddels heeft Sjors weer energie voor tien.

‘Door Ton heb ik geleerd dat ik me altijd heb aangepast aan mijn omgeving, zonder stil te staan bij wat ik écht wilde’, vertelt Sjors. Hij droomde van een carrière in de sport en meldde zich dan ook maar liefst drie keer tevergeefs aan bij sportopleiding het CIOS. ‘Het restaurant waar ik een bijbaantje had, bood me een baan aan als kok. Dat heb ik uiteindelijk een paar jaar gedaan, maar dat sportieve bleef wel kriebelen.’ En dus werd hij – na een particuliere opleiding – tennisleraar. Leuk werk, maar wel altijd in de avonden en weekenden. En dus besloot hij er een baan bij te zoeken, in de logistiek. Toen hij een gezin kreeg, ging hij voor een job in de logistiek die perspectief bood. ‘Ik maakte carrière, maar zat nooit helemaal op mijn plek.’

Pijnpunt
Dat Sjors diep zat, kun je dus gerust zeggen. Een praktijkondersteuner bij de huisarts adviseerde hem om contact op te nemen met een loopbaancoach, en zo kwam hij bij Ton terecht. Samen gingen ze aan de slag om een nieuwe loopbaan uit te stippelen. Want uit de gesprekken met een psychiater – Sjors werd na die hulpkreet een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis – bleek zijn werk het grootste pijnpunt. ‘Ik wist dat mijn contract niet werd verlengd, dat speelde mee. Maar het grootste probleem was dat het niets voor mij was. Het werk paste niet bij mijn persoonlijkheid.’

Ton liet Sjors een biografie schrijven: een beschrijving van zijn leven. Het verdriet van de mislukte CIOS-pogingen droop ervan af. ‘Daaruit bleek al snel waar zijn passie en kracht zat’, vertelt Ton. Toen het contract van Sjors, zoals bekend, niet verlengd werd, kon Ton hem toch blijven begeleiden. ‘Dankzij mijn rol in het RMT kon ik Sjors blijven begeleiden, in goed overleg met het UWV. Dankzij het RMT heeft hij de ruimte en tijd gevonden om iets te vinden dat écht bij hem past. Bovendien krijgt hij een bijdrage in de kosten voor de opleiding. De banen liggen voor het oprapen, hij kan zo de logistiek weer in, maar dan wordt hij niet gelukkig. We zijn samen op zoek gegaan naar een meer duurzame oplossing.’

Echte aandacht geven
Ton liet Sjors een rijtje met sportgerelateerde opleidingen opschrijven. ‘Ik kies nu voor de opleiding tot personal trainer, omdat het een relatief korte opleiding is en ik daarna via allerlei trainingen weer door kan groeien.’ Zijn ideale baan? ‘Ik zie mezelf over een paar jaar wel bij een fysiotherapeut werken, mensen één op één begeleiden en écht aandacht geven.’ Ton heeft er alle vertrouwen in. ‘Sjors heeft bijvoorbeeld al zelf zijn stageplaats gevonden en daar heel bewust over nagedacht. Hij gaat voor een kleine sportschool, waar persoonlijke begeleiding belangrijk is, dat past bij hem. Ik merk dat Sjors echt gemotiveerd is, ik hoef hem niet te stimuleren.’

Het is bijna niet te geloven dat het nog geen half jaar geleden is dat Sjors het écht niet meer zag zitten. Inmiddels sport hij fanatiek, is hij 20 kilo afgevallen en kan hij niet wachten om ook andere mensen te laten ervaren hoe helend bewegen kan werken. Zijn vrienden zien hem dat helemaal doen. ‘Die zeiden meteen: die opleiding ga je fluitend halen en het past écht bij je. Ik heb de knop helemaal omgezet en voel dat ik nu op het goede spoor zit. Ik krijg hier energie van!’

Wil jij net als Sjors ook weer werkgeluk ervaren maar weet je nog niet wat je wil en hoe dit aan te pakken? Ga dan in gesprek bij BOOST. De loopbaancoaches van BOOST kunnen je hierin ondersteunen. 

Neem contact met ons op!

BOOST is een van de uitvoerende partners van het RMT Helmond-De Peel.