Hoe VDL haar BBL’ers binnenboord houdt

Waar voor veel ondernemers het binnen houden van jongeren een behoorlijke uitdaging is en de afvallers in BBL-trajecten best hoog is, weet VDL met de VDL Triple T Academy hun jonge talenten wél binnenboord te houden. Wij van BOOST waren benieuwd hoe zij dat doen en wat andere ondernemers hieruit kunnen leren.

Karin en Dorethé gingen daarom op pad naar het Jan Louwers Stadium, de thuisbasis van FC Eindhoven waar ze Jens van Son en René Berden spraken over de VDL Triple T Academy van VDL Groep.

Maar eerst even enkele feiten: In een gemiddeld BBL-traject ligt de nadruk vooral op het vergroten van vakvaardigheden middels een leer-werktraject. Helaas verliet van alle MBO studenten in 2021, afhankelijk van het niveau, 18% tot 40% de opleiding zonder diploma*.

Daarom gooit VDL het over een andere boeg. Zij hebben de VDL Triple T Academy opgezet. Met een speciaal programma worden technische BBL-studenten die hun leer-werktraject volgen bij VDL uitgedaagd zich op professioneel vlak maar ook op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Hierin worden de leerlingen begeleidt door René Berden en Jens van Son.  René heeft een achtergrond in de sportpsychologie en coacht al jarenlang jongeren. Hij pakt het onderdeel persoonlijke ontwikkeling op. Met hem gaan de deelnemers aan de slag met het versterken van hun powerskills.

Samenwerken, stressbestendigheid, ondernemerschap en omgaan met emoties is een greep uit de skills waaraan gewerkt wordt. De sessies van René zijn actief en lekker praktisch. Want hij weet als geen ander dat stilzitten en luisteren niet echt de favoriete bezigheden zijn van jongeren.

Jens is zeer waarschijnlijk bekend bij voetballiefhebbers. Tot en met vorig jaar actief als profvoetballer bij onder meer FC Eindhoven en nu projectmanager bij FC Eindhoven. Hij pakt het onderdeel vitaliteit op. Deelnemers verbeteren hun vitaliteit door een grote variëteit aan sportactiviteiten. Want ook al is Jens van origine een voetballer, er wordt absoluut niet alleen gevoetbald! Door dit concept komen de deelnemers op gave plekken, zoals het terrein van Team NL, PSV en natuurlijk ook FC Eindhoven.

Naast sporten leren de jongeren ook veel over de voordelen van gezonde voeding voor het verbeteren van hun vitaliteit. Na een lekkere ontbijtsessie snapten deelnemers bijvoorbeeld dat een goed belegd volkorenbroodje en een stuk fruit een betere en net zo’n lekker alternatief is voor een croissantje met een blikje Red Bull.

Iedere vrijdagochtend zijn de leerlingen bezig met het programma van de VDL Triple T Academy. Deze tijd is werktijd, VDL betaalt deze uren dus door. Jens is de ene week aan zet en René de andere week. Maar het is zeker niet zo dat de lessen van Jens en René niet met elkaar verbonden zijn. Waar René hem voorzet, kopt Jens hem in en andersom. Om maar even in voetbaltermen te blijven.

De praktische lessen bij René over stressbestendigheid werden bijvoorbeeld in de praktijk gebracht bij Jens op de klimmuur. En de vaardigheid samenwerken werd extra versterkt met een uitdagende training op het militair oefenterrein in Oirschot. En dat zijn dan maar enkele voorbeelden. Jens en René kunnen nog uren vertellen en hun aanstekelijke enthousiasme heeft vast en zeker een positieve uitwerking op dit project.

Nu is VDL een grote werkgever die de middelen heeft om een dergelijk project in te zetten. Dat is natuurlijk lastig voor een MKB-ondernemer. Wij vroegen Jens en René wat zij voor tips hebben voor deze ondernemer. Wat moet je nu wel en niet doen als je jonge talenten binnenboord wilt houden? Daarvoor hoef je volgens Jens en René gelukkig geen opleiding psychologie te gaan volgen of bakken met geld te investeren. De sleutel ligt bij oprechte aandacht. Heb oprechte aandacht voor de mensen in je bedrijf. Luister en vraag door. En durf jongeren ook een stuk verantwoordelijkheid te geven. Wil je nog meer tips over het aantrekken en binnenhouden van jongeren in je bedrijf? Vraag dan onze gratis whitepaper aan.

En onze laatste vraag: heeft dit project resultaat? Ja, zeker wel! Van de club met 13 deelnemers haalden er 12 de eindstreep. Dat is ruim 90%. Afgezet tegen de 18% tot 40% afhakers in BBL-trajecten in het algemeen, zondermeer een prachtig resultaat.

Maar cijfers zijn niet zaligmakend. Als Jens en René terugkijken naar de start van het traject zien zij dat de deelnemers op veel gebieden echt gegroeid zijn. Deelnemers zijn bijvoorbeeld fysiek fitter, communiceren beter, nemen meer initiatief en werken beter samen. Ook praktijkbegeleiders van de deelnemers zien deze positieve effecten terug op de werkvloer en zijn dan ook meer dan tevreden. En de deelnemers zelf? Ook die vinden het een top traject.

Zoals gezegd, dit traject is met mooi resultaat zo goed als afgerond. Maar ook na het afronden van de VDL Triple T Academy worden de deelnemers nog uitgenodigd voor een aantal terugkomdagen, zodat ze samen nog eens terug kunnen kijken op alle mooie en leerzame momenten.

In het schooljaar 2023-2024 gaat de VDL Triple T Academy van start met een nieuwe groep leerlingen. Ben jij of ken jij iemand met een passie voor sport en techniek? Kijk dan voor meer informatie over dit mooie project op de website: VDL Triple T Academy – Trots, Talent en Techniek (vdltriple-t-academy.nl)

*Bron: De staat van het Middelbaar Onderwijs / Onderwijsinspectie.