Waar jij goed in bent heb je waarschijnlijk al kort benoemd in je persoonlijk profiel. In dit onderdeel ga je dit meer onderbouwen en kun je onderdelen toevoegen die je niet in je persoonlijk profiel benoemde. Belangrijk is dat dit goed aansluit bij dat wat gevraagd wordt in het beroep waarop je gaat solliciteren. Door het lezen van verschillende vacatureteksten kun je hier achter komen. Ook kun je dit vragen aan mensen die dit werk al doen of die mensen werven voor dit beroep.
Wat jij te bieden hebt kun je verder toelichten onder de termen vaardigheden, competenties, prestaties en rollen. Eerst geven we wat meer uitleg over deze verschillende termen.
De termen vaardigheden en competenties worden vaak door elkaar gebruikt. Competenties zijn het geheel van kennis, vaardigheden en attitude. Kennis is datgene wat je hebt geleerd of veel ervaring in hebt. Vaardigheden zijn activiteiten of handelingen die je geleerd hebt en waar je bedreven in bent geworden. Attitude zegt iets over je houding die je aanneemt ten opzichte van de wereld en de kwaliteiten die je hebt. Je kunt het ook je karaktereigenschappen noemen.
Omdat deze twee termen vaak door elkaar gebruikt worden is het niet noodzakelijk om in je vaardigheden CV een onderscheid hierin te maken. Je kunt ze verder beschrijven onder de titel vaardigheden of competenties of vaardigheden / competenties. Kies de titel die jou het meeste aanspreekt. De lezer snapt dat je hier beschrijft waar jij sterk in bent. Anno nu worden competenties, vaardigheden en kwaliteiten steeds vaker samen gepakt in de Engelse term “skills”. Je kan deze term dan ook prima gebruiken als titel voor dit onderdeel.
Vind je het lastig om je competenties en vaardigheden te benoemen? Dan kan het maken van een test je hierbij helpen. Via mijnboost.nl kun je een talentenscan doen zodat je meer zicht krijgt op dat waar jij goed in bent. Verder kun je via internet testen vinden die je gratis kunt doen. Ook kun je aan mensen die jou goed kennen vragen wat zij goed aan jou vinden.
Prestaties is een resultaat wat jij hebt bereikt, Als je jouw prestaties wil benoemen is het belangrijk dat je concreet aan kunt geven wat het bereikte resultaat is en dat dit aantoonbaar is. Dat kunnen resultaten zijn die je met cijfers kunt onderbouwen zoals bijvoorbeeld een omzetpercentage. Of rapporten, publicaties, scripties en andere stukken die je hebt geschreven. Maar het kunnen ook tastbare resultaten zijn zoals een ontwerp of een product dat je hebt gemaakt.
Rollen zijn de verschillende samenhangende taken in een functie. Een verkoopmedewerker in een bouwmarkt kan bijvoorbeeld een rol als klantadviseur, magazijnmedewerker en voorraadbeheerder hebben. Vanuit de verschillende rollen kun je duidelijk maken wat je hebt gedaan en wat de resultaten hiervan waren en welke kwaliteiten je inzette. Je kunt ervoor kiezen om dit onderdeel onder te brengen onder het kopje werkervaring (zie verderop).
Onderbouw waar je goed in bent. Alleen maar zeggen dat je bijvoorbeeld een goede verkoper bent is niet voldoende. De STAR methode is een goede manier hiervoor. Met deze methode beschrijf je wat je gedaan hebt en wat de resultaten hiervan zijn. Zie hiervoor het volgende kopje ‘Omschrijven via de STAR methode’.